Εφαρμογή του διαγνωστικού ελέγχου των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα πρόσφατα νέα μέτρα για την λειτουργία των καταστημάτων, αναρτήθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η συνημμένη Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠοικ69459, η οποία αφορά την εφαρμογή του διαγνωστικού ελέγχου των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τον συγκεκριμένο έλεγχο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιασθεί προ 14 τουλάχιστον ημερών ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό μέσα στο τελευταίο εξάμηνο και διαθέτουν το ανάλογο πιστοποιητικό νόσησης.

Όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά τεστ PCR ή rapid 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των δύο ελέγχων τις δύο ημέρες, δηλαδή πρέπει να μεσολαβούν μεταξύ τους 48 ώρες.

Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλούνται να παραστούν εκτάκτως στον χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος μπορεί να διενεργείται και αυθημερόν.

Τα ως άνω τεστ γίνονται με έξοδα των εργαζομένων και είναι αυτοτελή, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.

Συστήνεται και πάλι τα αυτά τεστ να πραγματοποιούν και οι αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες καθώς και οι εργοδότες που δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο, καθώς τα ελεγκτικά όργανα ερμηνεύουν διασταλτικά το εύρος των “εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα” ώστε να περιλαμβάνει και τους “απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *